Fakültemizde İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Çanakkale Şehitlerini Anma Sergisi

Fakültemizde İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Çanakkale Şehitlerini Anma Sergisi

DPÜ’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Çanakkale Şehitlerini Anma Sergisi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Zafer Sanat Galerisi’nde 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. yıl dönümü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü anısına karma sergi açıldı.

DPÜ'de 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Çanakkale Şehitlerini Anma başlıklı karma sergi 34 Sanatçının 34 çalışmasıyla düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Zafer Sanat Galerisi'nde açılan sergiye Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, akademik ve idari personel, sergiye eser gönderen sanatçılar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinliğin açılışında konuşan Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, " Tarihin her döneminde milletlerin ve devletlerin oluşumunda ve bağımsızlık vurgusunda önemli ve belirleyici unsurlar vardır. Bunların başında bayrak, millî marş ve istiklal mücadeleleri gelir. Bu anlamda 12 Mart 1921’de TBMM tarafından kabul edilen Milli Marşımız, bir milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, milli değerlerimizi ve ideallerimizi yansıtan azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Bu yıl Milli Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 103. yıldönümünü idrak etmenin gururunu yaşıyoruz.

Milli Mücadelenin zor koşullarında kaleme aldığı İstiklal Marşı ile bu vatana olan sevdasını, Türk milletinin bağımsızlığına olan inancını ve içindeki imanı dile getiren Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Mehmet Akif, “O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir, o günleri yaşamak lazım, o şiir artık benim değildir, o milletimindir.” diyerek bu eşsiz şiirini Aziz Türk milletine hediye etmiştir.

Türk Milletinin İstiklal mücadelelerinden biri de 18 Mart Çanakkale zaferidir. 18 Mart bir milletin hürriyeti uğruna fedakârca ve inançla, Dünya’nın en güçlü kabul edilen ordularına karşı mücadele edilerek yüzbinlerce Şehit verilen ve Türk Milletinin zaferiyle sonuçlanan bir tarihi anlatır bize. 18 Mart Türk askerinin öleceğini bile bile mevzisinden çıkıp düşmana karşı koştuğu, o kadar yoğun mücadele var ki, o esnada mermilerin dahi havada çarpıştığı unutulmaz destansı bir mücadelenin adıdır.  Bu yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yılını kutluyoruz. Dolayısı ile bu destansı zaferin unutulmaması ve Şehitlerimizin hatırlatılması gerekir.

Sanat eseri ve tasarım çalışmalarının, milli ve manevi duyguları dile getirmek için yıllardan beri yararlanılan bir iletişim aracı olduğu bilinmektedir. Dolayısı ile DPÜ GSF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü olarak afiş tasarımlarının gücünden yararlanarak “On Kıta Bir Vatan” ve “18 Mart Ruhu” mottolarıyla çağrılı karma bir afiş sergisi düzenledik. Amacımız istiklal marşının yazıldığı zamanın ruhu ile M. Akif Ersoy’u ve Çanakkale Şehitlerimizi unutmamak ve unutturmamaktır. Ruhları şad olsun. " dedi.

REKTÖR KIZILTOPRAK: BU SERGİ ŞEHİTLERİMİZE VEFA BORCUMUZDUR

Rektör Kızıltoprak, serginin açılışında yaptığı konuşmada sanatta vatan sevgisinin ve şehitlik bilincinin önemini vurguladı. Konuşmasında şu sözlere yer verdi:

Çanakkale Zaferi'ni doyasıya kutlamak, kahraman ordumuzu ve komutanlarını anmak bizim boynumuzun borcu. Bu sergi bizim şehitlerimize vefa borcumuzdur. Buradaki eserler el emeği, göz nuru, sanat şaheserleridir. Bu eserler ebediyete kadar Türk milletinin müstakil bir millet olarak yaşayacağını, dünyaya, insanlığa, hak adına, adalet adına, özgürlük adına katkı sağlayacağını haykıran eserler. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Katılım sağlayan herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

Konuşmaların ardından sergi kurdelesi kesildi. Rektör Kızıltoprak ve protokol üyeleri sergiyi gezerek sanatçılardan eserleri hakkında bilgi aldı.

 

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2024, Çarşamba