100. Yılında Dumlupınar Zaferi Belgeselindeki Karakter Animasyonu Öğelerinin Motion Capture Teknolojisi ile Görselleştirilmesi

"100. Yılında Dumlupınar Zaferi Belgeselindeki Karakter Animasyonu Öğelerinin Motion Capture Teknolojisi ile Görselleştirilmesi" İsimli Bilimsel Araştırma Projesi

Özet:

Millî Mücadele, zaferinin adeta sloganı haline gelen “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri…!” emrinin yankı bulduğu Kütahya ili Dumlupınar ilçesi, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün 30.08.1924 tarihli Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı Temel Atma Töreni’ndeki konuşmasında da belirttiği üzere, Türk devletinin temellerinin atıldığı yer olarak da tarihe geçmiştir. 

Milli Mücadele tarihinde Büyük Taarruz, Türk tarihinin kaderinin değiştiği önemli olgulardan biridir. Milli Mücadelenin sembollerinden biri olan “Büyük Taarruz”, 26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar İlçesi Zafertepe Çalköy’de zafer ile sonuçlanan, 9 Eylül 1922’de düşmanların denize döküldüğü bir sürecin adıdır. 

Türk milletinin birlik ve beraberliğini canlı tutmanın, genç nesillere fark ettirmenin ve gelecek kuşaklara taşımanın farklı yol ve yöntemleri vardır. Bunlardan biri Türkiye’de yeni bir sektör haline gelen ve çok dikkat çeken, eğitsel yönü yoğun olan “Animasyon” alanıdır. Animasyon, özellikle küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere, kullanılan teknik ve yöntemler, senaryo, kurgu ve karakterlere bağlı olarak çok geniş kitlelere hitap eden bir özelliğe sahiptir. 

Kurumumuzun, Türk milletinin birlik ve beraberliğini ana tema olarak ele aldığı ve hali hazırda yapım aşamasında olan “Başkomutan Meydan Muharebesi Belgeseli” içerisinde görsel kullanımı ve video çekimlerinin yanı sıra, bilgisayar destekli animasyon programlarında hazırlanan modelleri hareketlendirmek için kullanılan tekniklerinden biri olan motion-capture (hareket yakalama) teknolojisi kullanımı hedeflenmektedir.

Büyük Taarruzun yüzüncü yılını anmak üzere yapılacak olan belgesel içindeki karakter animasyonu içeren sahnelerde motion capture (hareket yakalama) teknolojisinin kullanılmasındaki amaç, prodüksiyon sürecinde maliyeti ve harcanan zamanı azaltmak ve karakter animasyonlarının akıcılığını ve inandırıcılığını arttırmak olarak belirlenmiştir. Hem bugüne kadar Büyük Taarruz ile ilgili herhangi bir animasyonun yapılmamış olması hem de 2022 yılında Büyük Taarruzun 100. Yılının coşkuyla kutlanacak olması, bu projenin ana gerekçesini oluşturmaktadır.

Projenin Amaç ve Hedefleri:

Türk Tarihinde Milli Mücadelenin sembollerinden biri olan “Büyük Taarruz” ile ilgili bir animasyon sahneleri hazırlamak, milli ve manevi özelliği yüksek olan bu tarihi bir süreci, bugüne kadar denenmemiş bir teknoloji ile gerçekleştirmek bu projenin amacını oluşturmaktadır.    

Proje sonucunda ortaya çıkacak sahnelerin, 2022 yılında Büyük Tarruzun 100 yılı etkinlikleri kapsamında gösteriminin sağlanması, yerel TV kanallarında bu filmin gösteriminin sağlanması, MEB EBA’da öğretim materyalleri arasına konulmasının sağlanması hedeflenmektedir.

Proje ile mütareke döneminde istikbali tehdit altında olan Türk milletinin tarihinde büyük önemi bulunan milli mücadeleolgusunun, çağdaş teknoloji araçları kullanılarak yeni nesillerde birlik ve beraberlik inancı uyandıracak biçimdeaktarılması ve benimsenmesi de hedeflenmektedir. 

 

Son Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2020, Çarşamba