Dekanımızın Mesajı

         

Sanat tasarım, bireyin yaşamında ve onu çevreleyen her ortamda var olan bir olgu olduğu için,  insanın vazgeçemeyeceği gereksinimlerindendir. Çünkü sanat ve tasarım, bireyin yaşadığı toplumda etrafında olup bitenlere karşı kendini farklı biçimlerde ifade edebildiği ve iletişim ihtiyacını giderebildiği etkili araçlardır. Sanat ve tasarım, insan bilincini yeniden düzenleyebilecek kazanımları sağlayan ve bu sayede duygu birliği oluşturan; gücü ve insanın üretken yönünü teşvik eden;  farklı ülkeler, kültürler, sosyal ve etnik gruplar arasında köprü vazifesi gören, insanlar arasındaki farklılıkları ve ikilemleri onarmaya çabalayan ve onların birlikteliğini sağlamak için uğraş veren, eleştirel düşünmeyi ve iletişim problemlerini çözmeyi hedefleyen bir protokoldür.

Günümüzde sanat eğitimine yönelik yaklaşımlar arasında  “sanat yoluyla eğitim” felsefesine işaret edildiği görülmektedir. “Sanatta eğitim” veya “sanat yoluyla eğitim” çağımızda geçerliliğini arttırarak sürdürecek bir varlık olarak görülmektedir. Ayrıca bireyler yeni medya ve özellikle de sosyal medya tarafından çevrelenen oldukça yüksek bir görsel dünya içerisinde büyümektedirler. İnsan beyni işitsel yapıdan beş kez daha fazla görsel algıya sahiptir. Öğrencilere sanat aracılığıyla öğrenme fırsatları verildiği zaman, onların olumlu cevaplar vermeyeceklerine dair hiçbir şüphe yoktur. Sözcüklerin yeterli bilgiyi tek başlarına öğrencilere ulaştıramayacağı bilindiğinden, görsel iletişimin günümüzün en etkili araçları arasında yer aldığı söylenebilir.

Güzel Sanatlar Eğitimi’nin, Genel Sanat Eğitimi içerisinde özel bir yeri vardır. Bu alan içerisinde heykel, grafik tasarım, seramik ve cam, tekstil tasarımı, takı tasarımı, mimari, resim, minyatür, fotoğraf vb) alt disiplinler yer almaktadır. Bu alt disiplinler kendine has özellikler barındırmaktadırlar. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yukarıda belirtilen gerekçelerden hareketle şu an öğrencisi olan Görsel İletişim Tasarımı, Çizgi Film/Animasyon, Resim, Seramik ve Cam Bölümü, El Sanatları ile henüz öğrenci alınmayan ancak yakın bir tarihte alınması muhtemel olan Radyo Televizyon ve Sinema Bölümleri ile yerelde Türkiye, uluslar arası anlamda ise Dünya’daki Güzel Sanatlar ve Tasarım Eğitimine katma değer oluşturabilmek için çabalamaktadır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sanat ve tasarım eğitimi felsefesine uygun programları, içeriği ile fiziki altyapısını tamamlamış olarak eğitim-öğretimini sürdürürken, çağın vazgeçilmez teknolojik araçlarından yararlanmayı bilen, ulusal ve uluslar arası işbirliğine açık bir eğitim anlayışını hedeflemiştir. Bu kapsamda bireylerin, sektörün ve alanın ihtiyacı olan program yeterliliği ve ders içeriklerini sürekli güncelleyen; uluslar arası öğrenci ve öğretim elemanı değişimini teşvik eden ve bu anlamda işbirliğikleri yapan bir konumdadır. Ayrıca Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi vermiş olduğu eğitimin bir göstergesi olarak öğrenciler ile insanların görsel okuryazarlık bilincini attırmayı, birçok kültürel ve sanatsal etkinlik gerçekleştirmeyi, ulusal ve uluslararası projelere imza atmayı amaçlayan ve bugüne kadar bunları yerine getirebilen bir yaklaşım sergilemiştir. Sergiler başta olmak üzere, çalıştaylar, workshop’lar, konferanslar, seminerler, sempozyumlar, geleneksel olarak he yıl organize edilen festivaller, ulusal ve uluslararası yarışmalardan alınan ödüller, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği, Sivil Toplum ve Kamu İşbirliği Projeleri vb. bu yaklaşıma örnek olarak verilebilir. Ayrıca akademik yayın yapan bir dergiye sahip olması, çok az sayıda olan sanatta yeterlik programı ile 5 yüksek lisans programının açılmasına öncülük etmesi ile de önemli bir adım olarak kabul edilebilir. Bunların yanı sıra Ahmet Yakupoğlu Müzesi’nin açılması ile Dumlupınar Üniversitesi Müzesi’nin yeniden oluşturulmasını sağlaması bakımından da eşine az rastlanır bir vizyonu yaklaşımı yerine getirmiştir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Türk Yükseköğretim Sistemi içerisinde Türk ve Dünya Gençliğinin eğitim–öğretim taleplerini karşılamaya, çağın gereksinimlerine uygun, mesleki becerileri yüksek, yerelden evrensele kültür, sanat ve tasarım anlayışını benimseyen, ulusal ve uluslar arası alanda rekabetçi bir yapıya sahip bireyler yetiştirmeye istekli ve azminde olan bir fakülte olarak öğrencileri ağırlamakta ve ağırlamaya da devam edecektir. 

Saygı ve sevgilerimle…
Prof. Dr. Levent MERCİN

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2025, Pazartesi