Sıkça Sorulan Sorular
Çizgi Film – Animasyon Bölümüne nasıl girebilirim?
Bölümümüz, 2020 – 2021 Eğitim – Öğretim yılında da daha önce olduğu gibi, yetenek sınavı uygulaması ile öğrenci alımı gerçekleştirecektir. Yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için Ösym tarafından belirlenen baraj puanı koşulunu sağlamanız gerekmektedir.
Yetenek Sınavı Aşamaları nelerdir?
Fakültemiz yetenek sınavı iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. Birinci aşama, adayın gördüğü modeli (figür) oran – orantı, kompozisyon, çizgi- ton değeri vb. unsurlara dikkat ederek kâğıt üzerine yansıtma sürecine dayalı olan desen sınavıdır. İkinci aşama imgesel sınavında ise, adayın, verilen konu ile ilgili hayal gücünde kurguladığı kompozisyonu, desen sınavında dikkat edilmesi gereken unsurlar ile birlikte perspektif, hareket ve uyum gibi öğeleri yaratıcı bir fikir ile birlikte kullanarak kâğıda aktarması gerekmektedir. Aynı gün içerisinde yapılan bu iki sınav, toplamda üç saat (180 dakika) sürmektedir.
Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanabilirim?
Güzel Sanatlar Liselerinde eğitim görmeyen adaylar, yetenek sınavlarına yönelik açılan özel kurslar ile çizime dayalı temel bilgi ve uygulamalardan faydalanabilmektedir. Bu atölyelerdeki eğitmenlerin konu ile ilgili deneyimi, yönlendirmesi ve adayın kurs dışı bireysel çalışma disiplini de sınavı kazanma sürecinde büyük rol oynamaktadır.
Çizim yapabilmek bu bölümde öğrenim görmek için bir şart mıdır?
Sanat ve tasarıma dair üretim sürecinde tercihten ziyade bir gereklilik olan yaratıcı düşünce ve çizim unsurları, görsel ve düşünsel ifadenin vazgeçilmez öğeleridir. Eğitim dışında uzun süre uygulama yapmayı gerektiren çizebilme yetisi, sahip olunmadığı takdirde öğrenilen diğer becerilerin de içini boşaltarak yetersiz kalmalarına sebebiyet verecektir. Bilgisayar destekli programların kullanıldığı dersler dışında genel ders programına bakıldığında da geniş ölçekte yer verilen Temel Sanat Eğitimi, Animasyon Desen, Karakter Geliştirme & Tasarımı, Sayısal Sahne Tasarımı & Konsept Tasarımı, İllüstrasyon ve Çizgi Roman gibi derslerde kalite standartlarını yakalayabilmek adına çizebilmek önemli bir belirleyicidir (Bölüm dersleri içeriklerine linkten ulaşabilirsiniz. https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/).
Çizgi Film – Animasyon bölümünün imkânları nelerdir?
Çizgi Film – Animasyon bölümüne ait iki bilgisayar atölyesi, bir cel (geleneksel) animasyon tekniği için kullanılan ışıklı masa laboratuvarı, bir stop-motion atölyesi ve üç çizim odaklı derslerin gösterildiği stüdyo olmak üzere toplamda yedi atölyesi bulunmaktadır.
Sektörden düzenli olarak davet ettiğimiz profesyonellerin sunum ve atölye çalışmalarının yanı sıra, her sene düzenlediğimiz geleneksel çizgi film animasyon festivalimiz sayesinde öğrenciler çalışmalarını alanında yetkin şahıslar ile paylaşıp geri dönüş alabilmekte ve öğrencilerin alana yönelik gelişmelerine büyük katkı sağlayabilecek tecrübeleri birinci ağızdan dinleme deneyimini yakalayabilmektedirler.
Bununla birlikte öğrencilerimiz Erasmus +, Farabi ve Mevlâna öğrenci değişim programları ile anlaşmalı muadil yurtiçi ya da yurtdışı kurumlarda belirlenen dönem boyunca eğitim görebilmektedirler (Konu ile ilgili daha fazla bilgi için: http://iro.dpu.edu.tr/).
Bu bölümden mezun olduktan sonra hangi alanlarda meslek sahibi olabilirim?
Öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra bölümle ilgili görmüş oldukları eğitimden yola çıkarak ilgi duydukları birçok farklı alanda ağırlıklı olarak çalışabilmektedirler. Bunlardan bazıları; 2B – 3B animasyon, model, rig, render, konsept tasarımı, özel efekt, storyboard ve oyun tasarımı olarak sıralanabilir.