“Sayısal Ortamda Medya Uygulamaları ”konferansı Gerçekleştirildi

“Sayısal Ortamda Medya Uygulamaları ”konferansı Gerçekleştirildi

Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ve Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ARI’nın konuşmacı olarak katıldığı “Sayısal Ortamda Medya Uygulamaları” başlıklı seminer, 22 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 15.00'te çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Akademisyen ve öğrencilerimizin çevrim içi ortamda katılım sağladığı seminerde konuşmacı olarak yer alan akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ARI’nın; “Günümüzde genişleyen teknolojiyle dayalı olarak dijital medya uygulamalarının etkileşimli biçimde var olmasından bu yana iletişim kurma, alışveriş yapma, öğrenme, eğlenme, bilgi edinme gibi davranışlarımızı değişime uğratan yeni form ve kullanım biçimlerinin ortaya çıkması tetiklenmektedir. Dijital medya tasarım uygulamalarını en sade haliyle; cihaz ile kullanıcı arasındaki etkileşimi kolaylaştıran bilgisayar odaklı bir deneyimdir ve bu durum çoğunlukla ekran tabanlı ortamda gerçekleştiği söylenebilir.” Açıklamasında bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ARI sunumunun devamında ; “ Mecra bağlamında dijital medya tasarım uygulamaları; bir web sitesi, geleneksel bağımsız bir kiosk, mobil cihazda çalışan bir uygulama, bir video oyunu veya bir müzede ya da kamusal alanda bilgisayar/sensör odaklı fiziksel bir deneyim olabilmektedir. Hepsi farklı programlama dilleriyle geliştirilmiş, farklı donanım türlerinde çalışır ve çok farklı amaçlara hizmet etmektedir. Ancak ortak bağlantı, hepsinin kullanıcı ile sistem arasında iki yönlü konuşmayı/iletişimi kolaylaştırmasıdır.

Dijital medya tasarımının amacı; kullanıcıyı ve kullanılabilirliği tasarım sürecine katarak endişeyi telafi etmektir. Özünde, kullanıcıların bakış açısından kullanımı kolay, etkili ve keyifli interaktif ürünler geliştirmekle ilgilidir.

Kullanıcıların giderek cihazlarına bağımlı hale gelişi ve bu sayede davranışlarına ilişkin çok sayıda veri toplanmasının önünü açmıştır. Artık Facebook akışımızda veya bir arama motorunun yan panelinde, beğendiğimiz bazı ürün veya hizmetlere ilişkin reklamların belirdiğini görmeye alışkınız. Amazon'un gerçekten ilgilendiğimiz bir ürünü önermesine şaşırmıyoruz. İnteraktif dijital medya tasarımları, işaretle ve tıkla deneyiminin ötesine geçmiştir. Buluşsal ve jestseldir; bugün akıllı telefonlarla artık tüm vücudumuzla oyunlar oynayabileceğimiz video oyunlar mevcuttur.

Artırılmış ve karma gerçeklik teknolojileriyle oluşturulan sanal görüntünün, metnin veya sesin, gerçek dünyanın canlı bir görüntüsüne uyarlandığı sürükleyici medya biçimlerinin gerçek ortamla harmanlanması pek çok kişi için şaşırtıcı olabilir. Diğer yandan, müzik öğrencilerinin müzik çalarken notaları göründüğü platformlar veya alışveriş yapan kişinin showroomda satın almak istediği bir arabayı özelleştirdiği ekranlar veya bir cerrahi müdahalenin nasıl uygulandığını gösteren cihazlar bugün görülebilmektedir. Gelecekte artırılmış, karma ve genişletilmiş gerçeklik teknolojilerinin kullanıldığı çok daha farklı alanların artacağı ön görülebilir.

Nihayetinde, dijital medya tasarımları genellikle büyük bir görsel bileşene sahiptir, bu nedenle kullanıcıların uygulamanın ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını anlamalarını sağlamak için görsel iletişim becerilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak etkileşimli medya uygulamalarına yönelik tasarım, statik medya biçimlerine (örneğin afiş, el ilanları, broşürler vb.) yönelik tasarımdan oldukça farklıdır. Dijital medya tasarımları yalnızca bir mesaj iletimi için değildir, aynı zamanda bir deneyim olduğu için ürün tasarımına daha çok benzemektedir. Bu nedenle, kullanıcıların tasarım kararına ve geliştirme sürecine rehberlik etmeleri önem arz etmektedir. Son söz olarak denilebilir ki; Gelecekte, dijital medya tasarım uygulama çalışmalarının çok çeşitli ortamlar ve kariyer fırsatları sunacağı çok açık biçimde görülmektedir.” Açıklamalarında bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ARI, Sayısal Ortamda Medya Uygulamaları üzerine gerçekleştirmiş olduğu sunumunda dinleyicilerden aldığı soruları cevaplayarak seminerini tamamladı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent MERCİN; gerçekleştirdiği sunumu için Dr. Öğr. Üyesi Nurullah ARI’ya  teşekkür etti.

Son Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2023, Pazar