Dpü’de Üniversiteler Arası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Toplantısı Gerçekleşti

Dpü’de Üniversiteler Arası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Toplantısı Gerçekleşti

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Üniversitemiz kurulduğundan beri Sanat Alanında ilk kez Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi toplantısına ev sahipliği yaptı.

Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi'nin 2024 yılı ilk genel kurul toplantısı 90’a yakın sanat alanı Fakülte Dekanları ve Konservatuvar Müdürleri ile gerçekleşirken, Güzel Sanatlar alanı akademisyenlerinin eserlerinden oluşan ve 162 sanatçı akademisyenin katıldığı “Buluşma” adlı serginin de açılışı yapıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültemizde düzenlenen etkinliğin açılış törenine Kütahya Valisi Musa Işın, Rektörümüz Prof. Dr. Sülyeman Kızıltoprak, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen, Güzel Sanatlar Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Fulya Topçuoğlu ve Türkiye’deki sanat alanı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanları ile Konservatuar Müdürleri, öğrencilerimiz ve davetliler katıldı.

GSF DEKANI MERCİN: İLERİDE KURULMASI DÜŞÜNÜLEN ÇAĞDAŞ SANATLAR MÜZESİ İÇİN 100 ESER BAĞIŞLANDI

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte bir konuşma yapan GSF Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, Fakültemiz kurulduğundan beri il kez Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi toplantısının Üniversitemizde gerçekleştirilmesinin mutluluğu içerisinde olduğu açıklamasında bulundu. Fakülte olarak bugüne kadar binlerce sanatsal sergi, ulusal ve uluslararası sergi, kongre, yüzlerce ödül kazanımı, vb. akademik etkinlik yaptıklarını belirten Mercin, ÜAK SDEK Genel Kurul Toplantısı ile bu etkinliklere eşsiz bir akademik faaliyet daha eklenerek, değer katıldığını belirtti. Mercin, bu kadim topraklarda kendilerine verilen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıkları gibi, fedakarca çalışarak da bu aziz Millete olan borçlarını ödemeye çalıştıklarını belirtti. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır şiarıyla hareket ettiklerini ifade eden Mercin, bu inanç ve azim sonucunda Fakültenin 2 kez Türkiye ikincisi ve Türkiye’den Dünya’da ilk 500 içerisine giren iki Fakültesinden biri olduğunu belirtti.

Mercin, sergiye gönderilen çok farklı, özgün ve seçkin 162 eserden 100’nün ileride kurmayı planladıkları Çağdaş Sanatlar Müzesi’ne bağışlandığını ifade etti. Dekan Mercin, toplantının açılışına teşrifleri ve desteklerinden dolayı Sn. Valimiz Musa Işın’a, tensip buyurdukları ve her türlü imkanı sundukları için Rektörümüz Sn. Süleyman Kızıltıoprak’a, ÜAK SDEK Başkanı Sn. Uğur Türkmen’e, GSF Yönetimi, İdari personeli ve tüm çalışanlarına teşekkür etti.

PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK: DUMLUPINAR ADININ DEĞERİNE UYGUN FAALİYETLER YÜRÜTÜYORUZ

Sn. Kızıltoprak, Üniversiteler Arası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi olarak, Türkiye’deki Üniversitelerin Güzel Sanatlar Alanı Fakülte Dekanları ve Konservatuvar Müdürlerini Üniversitemizde ağırlamaktan onur duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. “Üniversitemiz kurulduğundan beri Güzel Sanatlar Fakültesi olarak ilk kez böylesi önemli bir toplantıya ve çok katılımlı anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyorum” diyen Kızıltoprak, “şu an bu salonda 80’in üzerinde Dekanımız ve Konservatuvar Müdürümüz yer almakta, ayrıca Buluşma Sergisine ise 162 sanatçı akademisyen eserleriyle katılmış bulunmakta, her birinize katılımınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Bilim insanı İbn-i Sina’nın “bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder” ifadesine yer vererek, “biz Üniversite olarak, bu şehirde zaten var olan sanatı ve sanatçıyı takdir etme ülküsünü devam ettirmek için, elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Bu amacı yerine getirebilmek için bugüne kadar onlarca uluslararası ve ulusal sanat sempozyumu, tasarım ve resim yarışmaları, sanat çalıştayları, çizgi film animasyon ve afiş festivalleri, paneller, konferanslar ve sergiler gerçekleştirdik. Bununla da yetinmedik, biri, koleksiyonunda Arkeolojik eserlerin yer aldığı Dumlupınar Üniversitesi Müzesi, diğerinde ise Ressam Ahmet Yakupoğlu’nun eserleri ile özel eşyalarının yer aldığı Özel Ahmet Yakupoğlu Sanat Müzesi’ni açtık. Şimdi ise Türkiye’nin gündemindeki sanat eğitimi ve sanata dair güncel sorunlar ile çözüm önerilerinin değerlendirileceği Üniversiteler Arası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi’nin Genel Kurul Toplantısı ve Türkiye’nin Güzel Sanatlar Fakültelerinde görev yapan akademisyenlerinin, yani sizlerin en güzel sanat eserlerinden oluşan Buluşm adlı karma serginin açılışını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bugün düzenlenen toplantı, sergi açılışı ve ardından gerçekleştirilecek konferans ile daha önce yaptıklarımıza yenilerini eklemiş oluyoruz. Türkiye’nin sanat eğitimine yön veren siz değerli akademisyenleri ile geleceğin sanatçılarını buluşturan bu toplantı ve sergide ortaya çıkacak fikir, görüş ve önerilerin, Ülkemiz ve Dünya sanatı için özgün sanat projelerine dönüşeceğine inanıyorum. Ortaya çıkacak olan bu özgün proje önerileri, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Cumhuriyetimizin 101. yılına armağanı olacağı kanaatini taşıyorum. Bu yüzden mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “İçinde bulunduğumuz topraklar çok kutsal. Türk tarihinin en büyük zaferlerden birinin adını taşıyan, cumhuriyetimizin kurulduğu topraklar. Türk milletinin istiklalinin ilan edildiği topraklar. Türk milleti olarak tarih sahnesinde her zaman onurlu bir biçimde yer aldık. Tarih sahnesine çıktığımızdan beri kültürümüze ve sanatımıza her zaman önem verdik” ifadelerini kullandı.

Kızıltoprak, “Kütahya bir kültür sanat şehridir. Burada Türk medeniyetinin büyük düşünürleri ve sanatçıları yetişmiştir. Onlarla iftihar ediyoruz. Ama en fazla iftihar ettiğimiz, bağımsızlığımıza darbe vurmak isteyenleri bu topraklarda dize getirenlerdir. Bu topraklarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve Türk milletinin bağrından çıkan Mehmetçik’in teri, canı ve mübarek toprağımıza akıttığı kanı olmasaydı bu topraklarda başka şeyler konuşuyor olurduk. Oysa ne mutlu ki, bugün bu topraklarda biz istiklalimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi, sanatımızı konuşuyoruz. Bu topraklarda Dumlupınar adı bir üniversitenin taşıyabileceği en onurlu isimdir. Biz adımızın değerinin farkındayız. O değere layık akademik, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler içindeyiz. Güzel Sanatlar Fakültemizin her bir koridoru, her bir salonu kazandığımız büyük zaferden gelen ilhamla üretilen sanat eserlerini taşıyor. Dolayısıyla Dumlupınar’da bulunmak cumhuriyet tarihinin en büyük zaferlerinden birine tanık olan ve daha sonra hiçbir alanda bir adım bile geri atmayan bir milletin kültürüne ve sanatına ve medeniyetine tanık olmaktır. Sizlerin de bu düşünceyle farklı yerlerden Dumlupınar’a koşarak gelmeniz de bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Cumhuriyet ilelebet yaşayacak ve cumhuriyetin değerleri sizin eserlerinizle ölümsüz olacaktır. Hepinizi saygıyla selamlıyor ve teşekkür ediyorum” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

VALİ IŞIN: KÜTAHYA HEM SANATIYLA HEM DE SANATKARLARIYLA VAR OLAN BİR ŞEHİR

Sn. Vali Musa Işın, katılımcılara hitap ettiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Kütahya hem sanatıyla var olan bir şehrimiz hem de sanatkarlarıyla hem de sanatseverleriyle mümeyyiz olan bir şehrimizdir. Bu nedenle burada bulunmanız bizim için kıvanç vericidir” ifadelerini kullandı. Kütahya’nın tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olduğuna dikkat çeken Musa Işın, “Burası kadim bir medeniyete sahip olan bir şehrimizdir. Selçukluların buraya adım attığı, bilahare Germiyanoğlularının hüküm sürdüğü, daha sonra özellikle Osmanlı ve Yıldırım Beyazıt’la birlikte ehemmiyeti olan bir şehzadeler şehridir. Bilahare hepimizin malumu olduğu gibi Kurtuluş Savaşı’nın son merhalesinin de yapıldığı topraklardayız. Ehemmiyetli bir ilimizdir Kütahya. Kadim medeniyetimizin temsilcisidir” sözlerine ilave olarak, Türkiye’nin sanat alanındaki seçkin bilim insanlarını Kütahya’da görmekten ve ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti.

ÜAK SDEK Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen:

Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen: “Efendim hepiniz memleketime hoş geldiniz. Şunu her zaman söylüyoruz. Bir müdürü müdür yapan dekanı dekan yapan Rektörüdür. Eğer Rektörünüz arkanızda duruyorsa kendinizi daha güçlü hisseder ve daha iyi çalışırsınız. Onun için Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini şanslı görüyoruz. Özellikle Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin hocamızı ve çalışanlarına ve Röktör hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Üniversiteler Arası Kurul Sanat Eğitim Konseyinin bazı hedefleri var. Ankara toplantısında aldığımız hedeflerin önemli bir kısmını görevde kaldığımız sürece yerine getirmeye çalıştık. Bugün buraya kadar geldiniz, konforlu yaşamlarınızı bıraktınız, ailelerinizden ayrıldınız. Bunun için hepinize teşekkür ederim. Verimli bir toplantı olmasını diliyor hepinize teşekkür ediyorum. “ dedi. 

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden:

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden konuşmasında “Sayın Valim saygıdeğer rektörüm, çok kıymetli dekan ve müdür hocalarım hepiniz hoş geldiniz. Sayın valim bizi bugün bizi mazur görsün bu gün burada Türkiye’nin en güzel idarecileri bir araya geldik. İsminin başında güzel ve sanat ifadesi taşıyan kurumların çok değerli meslektaşlarım.  Çoğunuz bizim hem hocamız hem mesai yol arkadaşlarımızsınız. Bugün burada sanat eğitimi hakkında önemli konular üzerinde konuşulacak. YÖK’ün bizlerden en önemli beklentisi Akreditasyon. Son on yılda Türkiye’deki Üniversitelerin en önemli meselelerinden biri şüphesiz akreditasyon. Bizler fakülteler ve konservatuvar müdürlükleri ana sanat dalları ve bölümleri olarak ne kadar kısa sürede dahil olursak o kadar başarılı oluruz. “ açıklamalarında bulundu.

Protokol konuşmalarının ardından Kütahya ve üniversitemizin tanıtım filmleri sunuldu. Ardından Kütahya yöresi türküleri seslendirildi. Program, Dr. Öğretim Üyesi Cafer Yıldırım’ın “Avrupa Birliği Projelerinde Kültür, Sanat ve Müzik” Başlıklı Fırsatları Tasarlama ve İş Birliği Geliştirme Adımları konulu konferansı ile devam etti. Etkinliğin devamında gün içerisinde Dekanlar ve Müdürler yapmış oldukları toplantılarda mesleki ve eğitim alanlarında karşılaşılan problemler ve aksaklıkların giderilmesi üzerine önemli görüşmeler gerçekleştirerek sanat eğitiminin ülkemizde daha ileri seviyelere gelebilmesi için kararlar aldı. Alınan kararların birer rapor haline getirilerek hem ÜAK’a hem YÖK’e hem de ilgili kurumlara gönderilmesi benimsendi.

Toplantılar sonrası Kütahya Valisi Musa IŞIN’ın ev sahipliğinde misafirlerimize akşam yemeği ikram edildi. Etkinliğin ikinci günü Kütahya’nın tarihi ve kültürel yerlerinden Germiyan Sokağı ve Aizanoi antik kentinde misafirlerimize gezi düzenlendi.

Son Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2024, Pazar