Güzel Sanatlar Fakültemizde TÜBİTAK Bilim ve Doğa Proje Eğitimi

Güzel Sanatlar Fakültemizde TÜBİTAK Bilim ve Doğa Proje Eğitimi

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesinde “Seramorium’da Bilim ve Doğa 2 Topraktan Doğan Sanat” adlı TÜBİTAK Proje eğitimi gerçekleştirildi. Proje eğitimi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin ve Öğr. Gör. Gökhan Akça tarafından gerçekleştirildi.

Küreselleşen dünyanın bir getirisi olarak baş döndürücü bir düzeyde hızlanan gündelik yaşam nedeniyle eğitimciler yeni bilgileri edinme konusunda pek çok imkândan uzak kalmaktadır. Kişisel ve mesleki gelişimlerini yavaşlatan bu süreci bir nebze de olsa duraklatarak proje katılımcısı öğretmenlerin doğa ve çevrenin işleyiş sürecini bilimsel bakış açısıyla anlamalarına olanak sağlamak amacıyla Kütahya Ahmet Yakupoğlu Güzel Sanatlar Lisesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Seramorium’da Bilim ve Doğa 2” isimli proje gerçekleştirildi.

Proje, Kütahya ve ilçelerindeki tarihî, kültürel, doğal ve jeolojik kaynakları eğitim aracılığıyla katılımcılara aktarmak, doğa ve çevrenin işleyiş sürecini bilimsel bakış açısıyla anlaşılmasını sağlamak; uygulama ve gözlemlerle bilimsel araştırmayı sevdirmek; bilimsel farkındalık ve merak düzeylerini artırmak ve buradan yola çıkarak kazandıkları deneyimleri öğrencilerine aktarmaları amaçlanmıştır.

Projenin hedef kitlesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan Coğrafya, Tarih, Sosyal Bilgiler, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmenliği branşlarından 28 (yirmi sekiz) öğretmenden oluşmaktadır. Katılımcılar; eğitmenler eşliğinde grup çalışmalarına, doğa yürüyüşüne, atık yönetimine, botanik incelemelere, arkeolojik kazılara, tarihî, kültürel ve bilimsel saha çalışmalarına, kilden tasarım atölyelerine ve oryantiring gibi spor etkinliklerine katıldılar.

Proje kapsamında; Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent MERCİN tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme sunumunda; katılımcılara “Topraktan Doğan Sanat” isimli bir sunum gerçekleştirildi. Sunum içeriğinde, genel olarak seramiğin tanımı, seramiğin sofra seramiği dışındaki kullanım alanları, yapım ve dekorlama teknikleri konularında görsel paylaşımları yapılarak teorik bilgiler verildi.

Sunumun ardından, Seramik ve Cam Bölümü Öğr. Grv. Gökhan AKCA eşliğinde atölye çalışmasına geçen katılımcılar, malzeme ve teknik konularında aldıkları kısa bilgilendirmeden sonra alçı kalıba elle baskı (Yerel dilde: Tap-Tap) yöntemi ve serbest şekillendirme tekniklerini kullanarak seramik çamurlarına şekil verdiler. Projenin son etkinliği olan ve keyifli geçen atölye çalışması, katılımcıların isteği üzerine planlanan süreden daha fazla sürdü.

Son Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2024, Çarşamba