Fakültemiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘ne Özel Karma Sergi Düzenledi

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin düzenlediği, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanlarının yanı sıra çevre üniversitelerden Öğretim Elemanları ile DPÜ Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanları ve yüksek lisans öğrencilerinin 44 adet farklı teknikle hazırlanmış eserleri, “Modern Yaşamda Kadın” temalı sergide buluştu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Frigya Sergi Salonunda yapılan serginin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan GÖÇMEZ, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Fatih GÖLGELİ, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent MERCİN ve Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selda Mant MENAY, Akademik ve İdari personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan, Resim Bölümü Başkanımız Doç. Dr. Selda Mant Menay, "Sözlerime 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak başlamak istiyorum. Kadınlarımız, çalışkanlıkları ile her zaman topluma katkı sunmuşlardır. Kadın toplumun yarısı demektir. Kadın fedakarlığı, üretkenliği ve çalışkanlığıyla toplumun içindeyse o toplum medenidir, ileridir. Bizler de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak gelenekselleşen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sergimizi siz değerli konuklarımızın katılımıyla açıyoruz" dedi.

Ardından serginin açılışında konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, her yıl 8 Mart günün "Dünya Kadınlar Günü veya Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak geçtiğini, ancak bizler şu an bunu mutlu bir şekilde kutlamamıza rağmen başlangıcının çok acı bir tarihe dayandığını biliyoruz dedi. Bu tarih, ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında, çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretleri protesto eden 40.000 kadının, greve çıkması, bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangının başlaması ve 129 kadının yangında hayatını kaybetmesine uzanmaktadır. Mercin, ancak resmi olarak Danimarka’da 1910 yılında yapılan bir toplantıda Clara Zetkin’in önerisi üzerine, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”  olarak anılması kararlaştırıldı. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Ancak ne yazıktır ki Birleşmiş Milletler bu günün Dünya Kadınlar Günü olarak resmen benimsemesi 1977 yılında gerçekleşmiştir dedi. Ayrıca sanatın genel amaçları yanında sosyal sorumluluk gereği farkındalık oluşturmak gibi bir misyonunun olduğunu da belirten Mercin, bu tarz etkinlikler ile toplumda duyarlılık kazandırmaya çalışıldığını belirtti. Mercin, sergiyi düzenleyen ve eserleriyle katılanlara teşekkür ederek, düzenlenen karma sergimize hepiniz hoş geldiniz" dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hasan Göçmez ise, yapılan araştırmalara göre kadının her geçen gün araştırmacı akademisyen olma yolunda hızla ilerlediğini, hatta Türkiye’de belirli alanlarda yurtdışına göre daha çok kadının araştırmacı olma özelliğiyle toplumda rol aldığını belirtti. Sergiye katılanların Dünya Kadınlar Gününü tebrik ederek katılımcılara teşekkür etti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel düzenlenene “Modern Zamanda Kadın” sergisi, 16 Mart Pazartesi gününe kadar devam edecektir.

Son Güncelleme Tarihi: 18 Kasım 2020, Çarşamba