“Desen Anlatımından Grafik Anlatıma” Başlıklı Seminer Gerçekleştirildi

“Desen Anlatımından Grafik Anlatıma” Başlıklı Seminer Gerçekleştirildi

Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ve Öğr. Gör. Mehmet Pehlivan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Desen Anlatımından Grafik Anlatıma” başlıklı Seminer, 27 Mart 2024 Çarşamba günü saat 13.00 de çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen seminerde Öğr. Gör. Mehmet PEHLİVAN; “Çizgiye yüklenen sembolik ifadelendirmeler bizi mağara resimlerinden günümüze, insanlığın ortak geçmişi, algı ve tasarımları bakımından atalarımıza bağlamaktadır. Desen ilk insanlardan beri dünya ve evren İle gerçeğimizde ortak diyalog ile şekillenen varoluşumuzu anlamlandırmanın en temel yollarından biri olmuştur. Fransızca’dan ‘desin - çizgi resim’ olarak dilimize girmiştir.”  Söylemlerinde bulundu.

Sunumun devamında Öğr. Gör. Mehmet Pehlivan şu açıklamalarda bulundu. Deseni Adnan Turani; ‘kurşun kalem, uç, kuru kalem ve benzeri ile yapılan renkli ya da renksiz, tonlu ya da tonsuz çizgi resimler’ olarak tanımlamaktadır. Desen; göz, beyin ve el birlikteliğini kullanarak, çizgisel ifadeyi en kısa biçimde uygulama yoludur. Desen çeşitleri; Çizgi, Ton, Çizgi+Ton. Şekil, doku, renk, ton değeri ve mekân gibi tasarım öğelerinden biri olan çizgi uygarlığın başından bu yana insanları etkilemiş ve görsel iletişimi sağlamada önemli rol oynamıştır. Grafik tasarım anlatım biçimlerinde kullanılan; yorum, deformasyon, stilizasyon kavramlarını anlatmış olup, grafik ürünlerin grafik tasarım hammadde ve ilkelerini de örnekler anlatmıştır. Tasarımda fikir ve düşüncelerin ortaya çıkmasında Desenin vazgeçilmez bir işlevi vardır. Görselleştirmede eskiz, taslak kullanımıyla desenin önemi ortaya çıkmaktadır. Özgün ve farklı tasarımların ortaya çıkmasında; imge, biçim, soyutlama, stilizasyon, deformasyon kavramları kullanılmaktadır. Grafik tasarım ilkeleriyle ürünlerin tasarımı yapılmaktadır.

Son Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2024, Çarşamba