3. Uluslararası Organ Bağışı Afiş Yarışması Sonuçlandı

ÜNİVERSİTEMİZ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜNÜN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNÜ YAPTIĞI ULUSLARARASI YARIŞMA SONUÇLANDI

36 Ülkeden akademisyen, profesyonel tasarımcı ve her düzeyde öğrenim gören öğrenci (doktora, y.lisans ve lisans) olmak üzere toplamda 1391 tasarımcının katıldığı uluslararası yarışma sonuçlandı.Ön hazırlık ve görünürlük çalışmalarıyla birlikte yaklaşık dokuz aydır süren yarışmada uluslararası düzeyde isim yapmış profesyonel tasarımcı ve akademisyenlerden oluşan yirmi bir (21) kişilik jüri üyesi görev yaptı. Bu yılki yarışmanın konusu da “organ bağışı” oldu. Yarışmanın yürütücülüğünü Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Levent MERCİN ve Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eyüp KAHVECİ birlikte gerçekleştirdi. Yarışmanın ana sponsorluğunu TONV yaparken, Üniversitemiz GSF yarışmanın sanatsal boyutu ve değerlendirme sürecinin tamamını üstlendi. Söz konusu yarışmanın sanatsal boyutunda Üniversitemiz GSF. GİT Bölümünden Prof. Dr. Levent MERCİN’in yanı sıra Dr. Öğr. Üyesi E. Evin KILIÇKAYA BOĞ ve Öğr. Gör. Erdoğan DİZDAR’da görev aldı.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası alandaki birçok sanatsal etkinliğini gerçekleştirmiş üniversitelerinden biri olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ve “Türkiye Organ Nakli Vakfı” “1. Uluslararası Organ Bağışı Konulu Afiş Yarışmasının ilkini 2015 yılında gerçekleştirmişti. Geleneksel olarak iki yılda bir yapılan bu yarışmanın ikincisi ise 2017 yılında gerçekleştirildi. Dünyanın dört bir tarafından tasarımcı ve sanatçılar konunun önemini, katıldıkları güçlü çalışmalarla göstermişlerdi. Yarışma konusu itibariyle kendi alanında dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan yarışmanın bu yıl (2019) üçüncüsü gerçekleştirildi.

İlk iki yarışmanın akabinde yarışmalara ilişkin hazırlanan eser katalogları bastırıldı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından koordine edilen International Transplant Network projesi çerçevesinde Madrid ve Cenevre gibi yurtdışında yapılan bilimsel etkinliklerde yabancı katılımcılara dağıtıldı. Ayrıca kataloglar, Türkiye’deki sanat ve tasarımla ilgili tüm kurumlara gönderildi. Bunun dışında ilk 100’e giren afiş tasarımları sosyal medya ortamlarında paylaşıldı. Gerek tasarımlar gerekse yarışma fikri uluslararası alanda ve organ nakli camiasında çok beğeni topladı. İnsanlık için ortaya atılan ve hayata geçirilen bu fikir, Türkiye’nin sağlık ile sanat/tasarım alanında görünürlüğünü ve tanınırlığını arttırdı. Ayrıca üniversite ve vakıf iş birliği örneğinde özellikle sosyal sorumluluk alanında böylesine bir yarışma ve serginin uluslararası ölçekte yapılması, kurum, kuruluş, vakıf ve STK’lar için ilham kaynağı olacağı düşünülmektedir.

Her iki proje kapsamında gerçekleştirilen sergiler ve eser katalogları, afiş tasarımının iletişimin gücünü, uluslararası mecrada bir kez daha göstermiş oldu. Bugüne kadar gerçekleştirilen her iki yarışmaya ilişkin haber, bilgi ve eser kataloglarının yer aldığı ( http://www.posterland.org/) web sitesi incelenebilir.

Yarışmanın hem birincisinden hem de ikincisinden elde edilen sonuç, “organ bağışının küresel bir sorun olduğunu”, bu zamanda uluslararası alanda toplumsal farkındalığı artırmanın gerektiğini, bu ve benzeri çalışmaların bir süreklilik içerisinde devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu gösterdi. “Türkiye Organ Nakli Vakfı” ile birlikte ilkini 2015 yılında, ikincisini de 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz ve devamı niteliğinde olmasını ümit ettiğimiz “Uluslararası Organ Bağışı” konulu “Posterland.org Uluslararası Afiş Yarışması”’nın bu yıl 3. ü gerçekleştirildi.

Söz konusu yarışmanın üçüncüsünün ödül töreni, gerekli izinler alındığı takdirde 14-16 Kasım 2019 tarihlerinde Dubai’de 15. Dünya Organ Bağışı Kongresi'nde veya 15-18 Eylül 2019 tarihlerinde Kopenhag’da Avrupa Organ Nakli Kongresi’nde yapılması, ilk 100'e giren tasarımların kongre fuayesinde sergilenmesi planlanmıştır.

Son Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2019, Pazartesi