Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 4. İstanbul Tasarım Bienali’nde..

GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜ 4. İSTANBUL TASARIM BİENALİ’NDE

Üniversitemiz GSF. Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, tasarım olgusu açısından çok önemli etkinlikler bütününü içeren ve uluslararası düzeyde birçok seçkin sanatçı, tasarımcı, okul vb. kişi ve kurumun katıldığı 4. İstanbul Tasarım Bienali’ne akademik anlamda katıldı. Yaklaşık bir buçuk ay sürecek olan bienal kapsamında 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul ARTER’de “DÜNYA OKULLAR OKULU” kapsamında öğretim üyeleri Levent Mercin ve Eren Evin Kılıçkaya Boğ ile öğretim görevlisi Mehmet Pehlivan “Grafik Tasarım Öğretiminde Proje Destekli Öğrenme” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

ÖĞRENME BİÇİMİ OLARAK TASARIM VE TASARIM BİÇİMİ OLARAK ÖĞRENME TEMALI” bienal’de öğretim elemanlarımız aynı zamanda “grafik tasarım proje ürünleri” sergisi açtı. Bölüm hocalarımızdan Nazik Çelik Yılmaz, Ali Aycan Gürbüz ve Can Pekin’in de katıldığı sergi ve sunumda emekli öğretim üyelerimizden Mahmut Ayhan’da hazır bulundu. Farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrencilerin de katıldığı sunum ve sergi bienal yetkilileri tarafından takdirle karşılandı.

Katılımcı kişi ve okulların çoğunun yurtdışından profesyonel kişi ve marka değeri yüksek olan okulların katıldığı İstanbul Tasarım Bienali, tarihsel açıdan zengin bir bağlam içinde kurulmuş “tasarım üzerine eleştirel düşünme alanı” olarak, hem tasarımın hem de tasarım eğitiminin üretimini ve çoğaltılışını sorgulama imkânı sunuyor. 2018’deki 4. İstanbul Tasarım Bienali, önceki tasarım bienallerinin mirasının üzerine ekledikleriyle kendini yeniden icat ederek araştırma, deney yapma, kentten ve ötesinden yeni bir şeyler öğrenme imkânı sunan, üretken, süreç odaklı bir eğitim ve tasarım platformuna dönüşmeyi hedefliyor.

4. İstanbul Tasarım Bienali’nin başlığı Okullar Okulu. Geleneksel tasarım etkinliklerine dair zaman ve mekân anlayışını esneten bienalin, tasarım ve eğitim için alternatif yöntemler, sonuçlar ve biçimler üretilmesini sağlarken küresel boyuttaki ivmeye de ayak uydurabilecek, yılın tümüne yayılan bir programı oluyor. Okullar Okulu, yaratıcı üretimi, sürdürülebilir işbirliklerini ve toplumsal bağlantıların kurulmasını teşvik eden bir dizi dinamik öğrenme biçimi ortaya koyuyor. Altı ayrı temayı inceleyen bu öğrenme yeri, güçlenmek, düşünmek, paylaşmak ve odaklanmak için bir ortam sağlıyor ve belirli durumlara karşılık veren cevaplar sunuyor.

Okullar Okulu, Türkiye ve dışından, farklı yaşlardan, disiplinlerötesi uygulamacıların katılımı sayesinde eski ve yeni bilgiyi, akademiyle amatörlüğü, profesyonellikle kişiseli bir araya getiriyor ve sonuçlara olduğu kadar sürece de odaklanıyor. Bu karmaşık ve iddialı ekosistemin eylemcileri hep birlikte yeni bilgiler yaratıyor, yürürlükteki sistemlere alternatifler arıyor ve radikal bir çoğulculukla tasarım disiplininin sınırlarını zorluyor.

Bienal, ansiklopedik müzelerden laboratuvarlara, atölyelere ve akademiye kadar, daha önce denenmiş ve onaylanmış eğitim modellerini kullanarak, sorgulayarak ve yeniden çerçeveleyerek anlamlı bir diyalog ve tasarım ortamı oluşturabilir mi? Tasarımın kendisi insanların bilgilerini ve cehaletlerini, tecrübelerini ve meraklarını paylaşabilecekleri cesur bir alan hâline gelebilir mi? Sorularına da yanıtlar arıyor. 22 Eylül 2018 tarihinde açılan bienal, 04 Kasım 2018’e kadar sürecek. Bienal duyuru ve program detayları http://aschoolofschools.iksv.org/tr/#section-eventslink adresinden takip edilebilir.

Son Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2018, Cuma