Hatice Şehnaz Baykal ve Çinileri

19 Mart 2018 tarihinde, üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Aizonai Sergi Salonunda kişisel çini sergisinin açılışı yapılan çini sanatçısı Hatice Şehnaz BAYKAL’ın 56 adet eseri öğrenciler ve sanatseverler ile buluştu.

Sergi açılışında Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Osman ŞAN, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet ALTUNCU, dekan yardımcıları Doç. Dr. Keriman PEKKAN, Dr. Öğr. Üyesi Pınar YAZKAÇ, Fakülte Sekreteri Şeref YUVKA, Seramik ve Cam Bölüm Başkanı Doç. Nureddin GÜLAÇTI ve bölüm öğretim elemanları, Kütahya’nın tanınmış çini sanatçılarından Hamza Üstünkaya ve Alopaşalı olarak da bilinen İbrahim KOCAOĞLU ile birlikte Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci hazır bulundu.

Sanatçı; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde zirveye ulaşan hat ve tezhip sanatlarını çini eserlerinde yeniden yorumlarken, Kafkas coğrafyasından esintiler sunan Çerkez kültürünü de eserleri yoluyla izleyenlere taşıdı. Kendine özgü orijinal form tasarımları ve yapım teknikleri göze çarpan eserler izleyiciler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Sergi 19-21 Mart tarihleri arasında izleyicilerin ziyaretine açık kaldı.

Sergi açılışı öncesinde DPÜ TV tarafından canlı olarak yayınlanan konferansta Hatice Şehnaz BAYKAL, öncelikli olarak Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü öğrencileri olmak üzere çok sayıda katılımcıya seslendi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde başarıyla uygulanan tezhip ve hat sanatlarının kullanıldığı uygulama alanlarından bahseden ve bu sanat kollarının çini tekniğiyle birlikte yeniden yorumlanması sürecini değerlendiren sanatçı, öğrencilerin sorularını cevapladı ve merak ettikleri konuları aydınlattı.

Sanatçı tarafından 20 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen Atölye çalışmasında da yine yoğun bir ilgi oldu. Atölye çalışması esnasında Baykal, tasarım ve uygulamaları hakkında öğrencileri bilgilendirdikten sonra, bir uygulama gerçekleştirdi. Sanatçıya eşlik eden öğrenciler, desen hazırlama, transfer, tahrirleme ve boyama aşamalarında aktif olarak yer aldılar.

Son Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2018, Çarşamba