“Sıfır Atık“ Konulu Uluslararası Afiş Yarışmasına Rekor Katılım

ÜNİVERSİTEMİZ GSF VE ADNAN KAHVECİ VAKFI’NIN DÜZENLEDİĞİ “SIFIR ATIK” KONULU ULUSLARARASI AFİŞ YARIŞMASINA REKOR KATILIM

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Adnan Kahveci Vakfı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen “Sıfır Atık” konulu Uluslararası Afiş Yarışması ve Sergisi Projesi”’ne rekor katılım oldu. 67 ülkeden 1317 katılımcının 2407 tasarım gönderdiği yarışma, bugüne kadar “posterland.org” uzantılı yapılan uluslararası 4 yarışmanın en yüksek katılımlı yarışması oldu ve rekor kırdı.

Sıfır Atık” konulu Uluslararası Afiş Yarışması” ile Dünya’nın farklı ülkelerinde sosyal içerikli konularda eş zamanlı olarak gerçekleştirilen birçok uluslararası yarışmanın ertelendiği veya iptal edildiği; yarışmaya katılım süresinin sınırlı olduğu ve salgın hastalık sürecinin yaşandığı bir dönemde olunmasına rağmen; yarışmaya aralarında akademisyenlerin, profesyonel tasarımcıların, doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin de olduğu tasarımcılar tarafından bu oranda bir katılımın olması, Türkiye’ye,  Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesine ve Adnan Kahveci Vakfı’na duyulan güveni göstermektedir. Bu yarışma ile Türkiye ve Üniversitemiz GSF’i, uluslararası düzeyde Dünya’da sayıları çok az olan bu tarz yarışmaları başarıyla yerine getirebilme, sonuçlandırma ve etkisini yaygınlaştırabilme kabiliyetine sahip olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

Yarışmanın yürütücülüğünü DPÜ GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin ve Adnan Kahveci Vakfı Genel Başkanı Sn. Dr. Eyüp Kahveci gerçekleştirdi. Ayrıca düzenleme kurulunda Prof. Dr. Uğur Atan, Doç. Dr. Doğan Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Eren Evin Kılıçkaya Boğ, Öğr. Gör. Vedat Şeker, Arş. Gör. Semih Çelikçi, Arş. Gör. Büşra Çelikçi ve Gizem Can görev aldılar. Kurumsal kimlik ve görünürlük tasarımı ile akademik ve sanatsal faaliyetlerini DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hazırladığı proje, Adnan Kahveci Vakfı’nın ana sponsorluğunda gerçekleştirildi.

Eylül 2019’dan bu yana çalışmalarının sürdürüldüğü afiş yarışması projesi, Dünya’nın farklı kıta ve ülkesinden akademisyen ve profesyonel tasarımcılarından oluşan 21 kişilik uluslararası jürinin, tasarımları değerlendirmesiyle devam edecek. Yarışma süreci, 22-25 Mayıs 2020 tarihlerinde ön değerlendirme, 27-30 Mayıs 2020 tarihleri arasında jüri değerlendirmesi, 1 Haziran 2020 Tarihinde ilk 100 finalist afişlerin askıya çıkartılması, 3 Haziran 2020 tarihinde ikinci askı ve 5 Haziran 2020 tarihinde de ödül alanlarla birlikte ilk 100 afiş tasarımı ve tasarımcısının ilan edilmesi ile devam edecektir. Salgın öncesi 5 Haziran 2020 Dünya Çevre Günü’nde açılması planlanan Yarışma Sergisi’nin yeri ise ileriki günlerde açıklanacaktır.

Sergi gerçekleştirildikten sonraki süreçte, sergilenen ilk 100 afiş tasarımından bir ürün kataloğu oluşturulacak, ilgili kurumlara ve kütüphanelere gönderilecektir. Ayrıca ilk 100 afiş tasarımlarından bazıları farklı grafik tasarım ürünlerinde (web sitesi, mail altı tasarım, takvim, kartpostal, duvar resmi, totem vb. dış mekân reklam ürünleri) kullanılacaktır. Yarışmada ilk 100’e giren afişlerden oluşan sergi, farklı tarihlerde diğer ülkelerde ve Türkiye’nin büyük ölçekli şehirlerinde de açılarak, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan çevre ve buna bağlı olarak “sıfır atık” konusunun görünürlüğü arttırılacak ve projede hedeflenen farkındalık sağlanmış olacaktır.

Bu projenin gerçekleştirilmesi için desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. K̭azım UYSAL'a ve Adnan Kahveci Vakfı Genel Başkanı Dr. Eyüp KAHVECİ'’e; Projenin ana sponsorluğunu üstenen Adnan Kahveci Vakfı'na çok teşekkür ederiz. Ayrıca yarışma düzenleme kurulu üyelerimiz Prof. Dr. Uğur Atan, Doç. Dr. Doğan Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Eren Evin Kılıçkaya Boğ, Öğr. Gör. Vedat Şeker, Arş. Gör. Semih Çelikçi, Arş. Gör. Büşra Çelikçi ve Gizem Can'a içten teşekkür ederiz.

Yarışmanın tasarım seçici kurulunda (jüri) görev alan Prof. Dr. Alev Parsa’a, Prof. Dr. Ali Seylan’a,  Prof. Dr. Ali Tomak’a, Prof. Dr. Ayşegül İzer’e, Prof. Dr. Çiğdem Demir’e, Doç. Dr. Didem Çatal’a, Doç. Dr. Doğan Arslan’a, Prof. Dr. Emre Becer’e, Lec. Home Delevay’a, Lec. Irwan Harnoko, Associate Prof. Jiang Jie, Prof. Justyna Czerniakowska, Lec. Reza Abidini, Öğr. Gör. Savaş Çekiç, Öğr. Gör. Selçuk Öziş, Prof. Dr. Uğur Atan’a,  Prof. Yusuf Keş’e, Doç. Zafer Lehimler’e en içten duygularla teşekkür ederiz.

22.05.2020
Prof. Dr. Levent MERCİN