“Belediye-üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe”

Kütahya Belediyesi’nin Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile ortak olarak hazırladığı 1 milyon 516 bin TL bütçeli “Belediye-Üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe” projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan destek almaya hak kazandı.

Projenin imza töreni 27 Şubat 2020 tarihinde Kütahya’da gerçekleşen Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreninde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK’ın da teşvikleri ile gerçekleşti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Kütahya Valisi Dr. Ömer TORAMAN, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım UYSAL, Zeka Genel Sekreteri Veli OĞUZ’un protokolünü imzaladığı proje kapsamında; dezavantajlı grupların başında gelen kadınların, gençlerin ve çocukların eğitim ve istihdama katılımlarını sağlayarak sosyal kalkınmaya katkı sağlanması, çini ve zanaat işletmelerinin ihtiyaç duyduğu emek ve işgücünü kadın kooperatifi ile kurumsal, sürdürülebilir bir model ile karşılayarak yeni ve yenilikçi bir sistem kurulması ile sosyal kalkınma modeli oluşturulması yer almaktadır. Ayrıca çini sanatının başkenti olan Kütahya’da çini ve diğer halk sanatlarında üretimin ve gelirin artması için nitelikli sanatçı ve zanaatkâr sayısını artırmak, kentin yaratıcı kültürel sektörlerle kalkınması için beşeri sermayenin geliştirilmesini sağlamak için eğitim merkezlerinin kurulması da amaçlanmaktadır.

GSF’den Doç. Oya Aşan YÜKSEL’in yer aldığı proje, Kütahya Çini sanatının değerinin artması, çini ve diğer halk sanatlarından elde edilen gelirlerin yükseltilmesi, sanat ve zanaat ürünlerinin katma değerinin artırılması için alanında yetkin, uzman, yaratıcı sanatçıların sayısının artmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda Kütahya Belediye tarafından kurulacak olan Kooperatif bünyesinde kurulan Temel Çini eğitim merkezinde başlangıç, DPU Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde kurulacak olan Çini Tasarım Üretim ve Geliştirme merkezinde ise ileri düzeyde çini eğitimleri verilecektir. DPÜ bünyesinde kurulan Çini tasarım üretim ve geliştirme merkezindeki ileri seviye eğitimler için özellikli seramik fırınları, form ve desen tasarımı için bilgisayarlar, çini ve seramik malzemeler, çamur torna, CNC freze tezgah ile Geleneksel Kütahya Formları gelişen teknoloji imkanları ile kusursuz bir şekilde tasarlayıp geliştirebilecek bir alt yapı kurulacaktır. Ayrıca, kampüse kurulacak olan Odun yakıtlı Geleneksel Kütahya Çini Fırını sayesinde de seramik bölümü öğrencileri de geleneksel çini pişirim yöntemlerini öğrenme imkanını yakalayarak bu geleneğin unutmamasını sağlayacaktır.

Kütahya Valiliği, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Çiniciler Odasının da destek verdiği bu projede geleneksel birikimin akademi tarafından sahip çıkılarak, yeni nesillere, bilimin rehberliğinde aktarılması ve geleneksel Çini Sanatının ölümsüzleştirilmesi hedeflenmiştir. Yapılan bu eğitimlerde Kütahya Çini tarihinin ve geleneksel üslubunun öğrenilmesi daha nitelikli, kaliteli, Kütahya’yı temsil edebilecek çiniler üretilmesine katkı sağlayacaktır.

Son Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2020, Salı