“Sıfır Atık” Konulu Uluslararası Afiş Yarışması ve Sergisi Projesi

DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi, Adnan Kahveci Vakfı ile birlikte “Sıfır Atık” konulu Uluslararası Afiş Yarışması ve Sergisi Projesi için protokol imzaladı. Sanatsal yürütücülüğünü GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin’in üstlendiği, tüm kurumsal kimlik ve görünürlük tasarımı ile akademik ve sanatsal faaliyetlerini Güzel Sanatlar Fakültesi’nin hazırlayacağı proje, Adnan Kahveci Vakfı’nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Projenin düzenleme kurulunda GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin başta olmak üzere GSF öğretim üyeleri Prof. Dr. Uğur Atan ve Dr. Öğr. Üyesi E. Evin Kılıçkaya Boğ yer aldı. Eylül ayından bu yana çalışmalarının sürdürüldüğü proje, kurumlar arası protokol ile resmileştirildi. Proje kapsamında hayata geçecek olan “Sıfır Atık Konulu Uluslararası Afiş Yarışması” 2 Şubat 2020 tarihinde başlayacak 1 Mayıs 2020 tarihinde tamamlanacaktır. Proje kapsamındaki ilk sergi ise Dünya Çevre Günü münasebetiyle 5 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilecektir. Sonrasında yarışmanın ilk 100 finalistinin eserinden oluşan bir katalog tasarlanacak ve 100 eserden seçilecek tasarımlardan bazılarının farklı grafik tasarım ürünlerinde (web sitesi, mail altı tasarım, takvim, kartpostal, duvar resmi, totem vb. dış mekân reklamlarında) kullanılması vb. projenin kapsamını genişletecektir. Tasarımlardan oluşturulacak ilk 100 eserin sergisi istenildiği takdirde farklı ülke ve şehirlerde açılarak farkındalık düzeyi arttırılabilir. Basımı gerçekleştirilen kataloglar, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki ilgili eğitim ve kamu kurumları ile STK’lara gönderilecektir.

Proje yürütücüsü GSF Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin, “günümüzün en önemli sorunlarından birinin çevre ile ilgili problemlerin olduğunu, çocuklara yeşil bir Dünya bırakabilme, var olan doğal kaynakları en verimli bir şekilde kullanabilme, doğayı ve çevreyi sürdürülebilir bir hale getirme, küresel ısınmaya sebep olan durumları ortadan kaldırabilme, sıfır atık, temiz su ve hava vb. birçok konuda insanlar bir çaba içerisinde bulunduğunu belirtirken, bu çaba bireysel olarak yapılabildiği gibi toplumsal olarak da gerçekleştirilebilmektedir” demiştir. Ancak bunun yeterli düzeyde olduğu ve farklı mecraların kullanılarak gerçekleştirildiği söylenemez. Bu yüzden özellikle Sivil Toplum Kuruluşları ile Üniversitelerin bu konuda daha çok çaba sarf etmesi gerektiği belirtilebilir. Mercin ayrıca “yarışma, oluşturulacak uluslararası bir jüri sayesinde Dünyanın birçok ülkesinde görünür olacak ve farkındalık sağlayacaktır. Yarışma jürisi alanında profesyonel ve akademik alanda çalışma yapan hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki tasarımcılardan oluşturulacaktır. Bu jürinin takipçileri ile yarışmaya katılmak isteyen kişilerin de aktif olması ile amaçlanan farkındalık büyük ölçüde sağlanabilecektir. Ayrıca açılacak sergiler, sergileri izlemeye gelen insanlar, oluşturulacak katalogların dağıtılması ve incelenmesi, hatta eğitim materyali olarak kullanılması da yarışma sonrasında ortaya çıkan ürünün, projenin sürdürülebilirliğini ve etki değerini arttıracaktır” açıklamasında bulunmuştur.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası alandaki birçok sanatsal etkinliğini gerçekleştirmiş üniversitelerinden biri olan “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü” ve “Adnan Kahveci Vakfı” kendi misyon ve vizyonları gereği farklı alanlarda birçok önemli etkinliğe imza atmış kurumlardır. 3 kez düzenlenen Uluslararası Organ Bağışı Konulu Afiş Yarışmaları buna örnek olarak verilebilir. Yukarıda ifade edilen gerekçelerden hareketle bu iki kurumum öncülüğünde Dünyanın önemli sorunlarından biri olan çevre konusunda, “Sıfır Atık” temalı bir yarışma gerçekleştirmek bir ihtiyaç olarak görülmüştür.

Etkinlik Tarihleri 02 Şubat, 01 Mayıs 2020, Pazar    |    Saat :08:00
Etkinlik Yeri DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi
Etkinlik Türü Yarışma
Etkinlik Sahibi T.C. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
10 Şubat 2020, Pazartesi / 567 defa okundu.