2.posterland.org Uluslararası Afiş Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI BÖLÜMÜ VE TÜRKİYE ORGAN NAKLİ VAKFI işbirliği ile gerçekleştirilen “POSTERLAND.ORG ULUSLARARASI AFİŞ YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİSİ” İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleşti.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası alanda birçok sanatsal etkinliğini gerçekleştirmiş üniversitelerden biri olan Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Bölümü, Türkiye Organ Nakli Vakfı ile birlikte sosyal sorumluluk projesi olarak “1. Posterland.org Uluslararası Organ Bağışı konulu Afiş Yarışması”nın ilkini 2015 yılında gerçekleştirmişti. Yarışmaya 32 ülkeden 2200 Afiş tasarımı katılmıştı. Yarışma konusu itibari ile dünyada bir ilk olma özelliği taşımıştı. Akabinde yarışmaya ilişkin hazırlanan eser kataloğu bastırıldı ve yurtdışındaki Dünya Organ Nakli Vakıfları’nın ortak düzenledikleri kongrelerde katılımcılara dağıtıldı. Ayrıca katalog, Türkiye’deki sanatla ilgili tüm kurumlara gönderildi. Bunun dışında ilk 100 afiş sosyal medya ortamlarında da paylaşıldı.

Organ bağışının küresel bir sorun olduğu günümüzde, uluslararası alanda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bu ve benzeri çalışmaların bir süreklilik içerisinde devam ettirilmesinin ne kadar gerekli olduğu anlayışından hareketle; 2015 yılında başlayan ve devamı niteliğinde olmasını ümit ettiğimiz “organ bağışı “ konulu ödüllü afiş yarışmamızın bu yıl 2.sini gerçekleştirdik. Yarışmaya 32 ülkeden 1440 afiş gönderildi. Yarışmanın web sitesi birçok tasarım yarışması düzenleyen kişiler ve kurumlarca paylaşıldı.

2. Posterland.org Uluslararası Afiş Yarışmasının Dünya birincisi Çin’den Yuan Liu olurken, ikincisi ise Türkiye’den DPÜ GSF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğrencisi Sevilay Can, üçüncü ise İran’dan Seyed Mahdi Seyed Asgari oldu. Ödül töreni, İsviçre Büyükelçisinin de ziyareti ile İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Uluslararası Organ Nakli Kongresinde gerçekleştirildi. Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim tasarımı Bölümü Öğrencisi Sevilay Can, ödülünü Türkiye Organ Nakli Vakıfı Yetkilisinden aldı. Ödül törenin hemen arkasından finale kalan ilk 100 afiş sergilenmiştir. Sergi büyük bir ilgi ile izlenmiş ve Türkiye’den NTV ve TRT kanallarına haber konusu olmuştur.

Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Bölümü, bu projenin fikrinin geliştirilmesinden sergilenmesine kadar birçok iş ve işlemi yerine getirmiştir. Bu kapsamda, proje fikrinin oluşturulması, katılımcıların afiş tasarımlarını yükleme ve jüri üyeleri tarafından değerlendirme yaptıkları ve aynı zamanda tüm duyuruların ve yarışma şartnamesi ile diğer bilgilerin yer aldığı web sitesi kurulumu ve yazılımı (kullanıcı bilgilendirme/davet mail yazılımı) - tasarım yükleme sistemi - jüri değerlendirme - sunucu bakım onarım, güncelleme ve açık kapatma hizmeti, kurumsal kimlik tasarımları, eser kataloğu tasarımı ve mizampajı, sergilenecek eserlerin oluşturulması vb. gibi birçok hizmet sağlanmıştır.

Yürütücülüğünü DPÜ. GSF. Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Mercin ile Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp Kahveci’nin yaptığı bu projede, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Altuncu, Yrd. Doç. Dr. Doğan Arslan, Semih Çelikçi, Vedat Şeker, Büşra Çelikçi, Afiş Yarışması ve Sergisinin düzenleme kurulunda yer aldı. Ayrıca Türkiye’nin farklı üniversitelerinden, Dünya’nın ise değişik kıta ve ülkesinden adından sz ettiren sayılı tasarımcı, bu yarışmada jüri üyesi olarak görev aldı: Türkiye’den Bülent Erkmen, Prof. Dr. Adnan Tepecik, Prof. Dr.
T. Fikret Uçar, Prof. Dr. N. Kemal Sarıkavak, Doç. Dr. Ali Tomak, Doç. Dr. Ali Seylan, Dr. Ahmet Çakıroğlu; İsviçre’den Niklaus Troxler, Polonya’dan Piotr Mlodozeniec, Macaristan’dan Istvan Orosz, İran’dan Ebrahim Haghighi, Amerika’dan Luba Lukova, Çin’den Li Xu, Bosna Hersekten Dalida Karic-Hadziahmetovic. Bu yarışmanın düzenlenmesinde maddi destek “Türkiye Organ Nakli Vakfı”, “Organ Nakli Koordinatörleri Derneği”, “Karaciğer Nakli Derneği” ve “Medeniyet Üniversitesi” tarafından karşılandı.

Son Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, Salı