II. Dumlupınar Seramik Yarışması ve II. Evliya Çelebi Çini Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

II. Dumlupınar Seramik Yarışması ve II. Evliya Çelebi Çini Yarışması

Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kalkolitik dönemden itibaren Hitit, Frig, Roma, Hellen, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kütahya, 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile her daim çini ve seramik üretimiyle ün kazanmıştır. Bu alanda yetiştirdiği sanatçı ve ustaların ürettiği eserlerle sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı çini ve seramik merkezlerinden biri olması özelliğiyle tarih sayfalarındaki yerini almıştır.

30 Ağustos 1922’de bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün kumanda ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi Kütahya’yı tarihte önemli bir konuma taşımış olup, 137.000 şehit verilen bu savaş, Türk tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.

2011 yılı ise UNESCO tarafından Evliya Çelebi Yılı ilan edilmiş ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli seyyahı Evliya Çelebi, Avrupa Konseyi tarafından insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasında en çok katkıda bulunan 20 kişi arasında gösterilmiştir. Aslen Kütahyalı olan Evliya Çelebi ölümünden tam 329 yıl sonra bile uluslararası düzeyde Kütahya’yı gündeme taşımayı başarmıştır.

Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü ve Kütahya Kültür ve Tanıtım Vakfı işbirliğiyle; Çini Seramik Diyarı olarak anılan Kütahya’nın, bu haklı unvanını gelecek kuşaklara aktarabilmek,  Kütahya’nın tanıtımına ve ata yadigârı çini-seramik sanatına katkı sağlamak amacıyla, 2014 Şubat’ında ilkleri düzenlenen Dumlupınar Seramik Yarışması ve Evliya Çelebi Çini Yarışmalarının ikincileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Başbakanlık Tanıtma Fonu Temsilciliği’nin hibe fonu ile birlikte Keramika Seramik ve ÇiniKop firmalarının sponsor destekleriyle sürdürülmektedir.

Yarışmaların Seçici Kurul Toplantısı 04.05.2015 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, II. Dumlupınar Seramik Yarışmasına başvuran 116 seramik eserin 27’si sergilemeye, bunlardan 6’sı da ödül almaya;  II. Evliya Çelebi Çini Yarışmasına başvuran 61 eserden 50’si sergilemeye, bunlardan 7’si ise ödül almaya hak kazanmışlardır. Yarışma sonuçları Üniversite ve Fakülte web sayfalarında ve sosyal medya hesaplarında ilan edilmiştir.

18 Mayıs 2015 tarihinde, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenecek olan ödül töreni ile ödüller hak sahiplerine verilecek ve ardından yarışma sergileri açılış kokteyli gerçekleştirilecektir. Yarışma Sergisi 26 Mayıs 2015 tarihine kadar açık olup, tüm sanatseverler davetlidir.

Son Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, Salı