3. Uluslararası Organ Bağışı Afiş Yarışması (Güncellenmiştir)

POSTERLAND.ORG ORGAN BAĞIŞI KONULU ULUSLARARASI AFİŞ YARIŞMASI SON BAŞVURU TARİHİ 28 TEMMUZ 2019 TARİHİNE UZATILMIŞTIR

a.        Yarışma ön elemeli olarak gerçekleştirecektir. Bu amaçla tasarımlar asil jüri üyeleri arasından veya düzenleme kurulunun karanına göre, asil jüri üyesi dışından, düzenleme kurulunun önereceği yeni jüri üyelerinin de katılımıyla oluşturulacak bir ön eleme jürisi tarafından değerlendirilecektir. Bu süreç 29 temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirilecektir.

b.        Yarışmanın Seçici Kurulu, değerlendirmeyi 30 Temmuz 02 Ağustos 2019 tarihleri arasında sayısal ortamda çevrimiçi olarak yapacaktır. Jüri değerlendirme sırasında afiş tasarımı dışında kullanıcıya ait hiçbir bilgiyi görmeyecektir.

c.         03-05 Ağustos 2019 tarihleri arasında ilk 100 afiş (http://www.posterland.org/) askıya çıkartılacaktır. Eğer afişlerin kopya veya yüksek oranda benzerlikten dolayı itiraz olursa, itirazların gerekçeleri düzenleme kurulu tarafından değerlendirilecek ve uygun bulunursa itiraz edilen tasarımlar listeden çıkartılacak, yerine yedek listeden tasarım/tasarımlar eklenecek ve duyurusu 06 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleştirilecektir. Bu tasarımlara itiraz için de iki gün süre verilecektir. Eğer bu tasarımlara da itiraz olursa düzenleme kurulu, bu sürecin devam edip etmeyeceğine karar vererek sonucu 08 Ağustos 2019 tarihinde (http://www.posterland.org/) üzerinden duyuracaktır.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası alandaki birçok sanatsal etkinliğini gerçekleştirmiş üniversitelerinden biri olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Türkiye Organ Nakli Vakfı” ile birlikte ilkini 2015 yılında, ikincisini de 2017 yılında gerçekleştirdiği “Uluslararası Organ Bağışı” konulu “Posterland.org Uluslararası Afiş Yarışması”’nın bu yıl 3. nü gerçekleştiriyor. İlk iki yarışmada dünyanın dört bir tarafından tasarımcı ve sanatçılar konunun önemini, katıldıkları güçlü çalışmalarla göstermişlerdir. Yarışma konusu itibariyle kendi alanında dünyada bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Akabinde yarışmalara ilişkin hazırlanan eser katalogları bastırılıp, Türkiye Organ Nakli Vakfı tarafından koordine edilen International Transplant Network projesi çerçevesinde Madrid ve Cenevre gibi yurtdışında yapılan bilimsel etkinliklerde yabancı katılımcılara dağıtılmıştır. Ayrıca kataloglar, Türkiye’deki sanat ve tasarımla ilgili tüm kurumlara gönderilmiştir. Bunun dışında ilk 100’e giren afiş tasarımları sosyal medya ortamlarında paylaşılmıştır. Gerek tasarımlar gerekse yarışma fikri uluslararası alanda ve organ nakli camiasında çok beğeni toplamıştır. İnsanlık için ortaya atılan ve hayata geçirilen bu fikir, Türkiye’nin sağlık ile sanat/tasarım alanında görünürlüğünü ve tanınırlığını arttırmıştır. Ayrıca üniversite ve vakıf iş birliği örneğinde özellikle sosyal sorumluluk alanında böylesine bir yarışma ve serginin uluslararası ölçekte yapılması, kurum, kuruluş, vakıf ve STK’lar için ilham kaynağı olacağı düşünülmektedir. Bugüne kadar gerçekleştirilen her iki yarışmaya ilişkin haber, bilgi ve eser kataloglarının yer aldığı (http://www.posterland.org/) web sitesi incelenebilinir. Yarışmanın hem ilkinden hem de ikincisinden elde edilen sonuç, “organ bağışının küresel bir sorun olduğunu”, uluslararası alanda toplumsal farkındalığı artırmanın gerektiğini, bu ve benzeri çalışmaların bir süreklilik içerisinde devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu göstermektedir. Söz konusu yarışmanın ödül töreninin gerekli izinler alındığı takdirde 14-16 Kasım 2019 tarihlerinde Dubai’de 15. Dünya Organ Bağışı Kongresi'nde veya 15-18 Eylül 2019 tarihlerinde Kopenhag’da Avrupa Organ Nakli Kongresi’nde yapılması, ilk 100'e giren tasarımların kongre fuayesinde sergilenmesi planlanmaktadır.

Yarışma Düzenleme Kurulu Adına

Prof. Dr. Levent MERCİN

Etkinlik Detayları
Etkinlik Tarihleri 01 Nisan, 28 Temmuz 2019, Pazartesi    |    Saat :08:30 - 17:30
Etkinlik Yeri Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü
Etkinlik Türü Yarışma
Etkinlik Sahibi T.C. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Etkinlik Sitesi http://www.posterland.org/
08 Temmuz 2019, Pazartesi / 1085 defa okundu.